Tuinkalender: maart

Maart! De lente staat op de stoep! Het wordt langzaam warmer en de tuin komt steeds meer in de schijnwerper te staan. De vrolijke eerste lentebloeiers laten zich zien. Vanaf nu kan het snoeien en het maaien van het gazon weer beginnen. Toch kan het in deze maand soms nog behoorlijk wisselvallig zijn qua temperaturen. Wij geven je alvast een paar handige en leuke tuintips voor deze mooie maand.

 

Tuinkalender maart: een mooi gazon

Dit is de tijd om je gazon een opknapbeurt te geven. Hark de viltlaag van je gazon af zodat het gras weer ruimte krijgt om verder te groeien. Prik met een grasprikker gaten in het gras en bestrooi je gazon met een mengsel van compost en zand.

 


De plantjes buiten zetten

In maart is het ideaal om hagen, heesters en bomen te verplanten. Narcissen of andere vroege lentebloeiers die uitgebloeid zijn kun je het beste direct verwijderen. Doe dit met een snoeischaar of met de hand. Wanneer je ze laat staan vormen ze namelijk zaaddozen die weer energie vragen van je andere planten.

 

Start met je moestuin

Je kunt nu al starten met het zaaien van groenten als sjalotten, spinazie, komkommers, sla, wortels, prei, paprika, aubergine en tomaten. Bij kou of vorst kun je je stekjes beschermen door een vliesdoek boven het zaaibed te leggen. Zaaien dien je niet te diep of teveel te doen. Meng de zaadjes met zand en hanteer een zaai diepte van 1,5 cm. Ben je gek op tuinkruiden? Ook deze mogen nu gezaaid worden! Heerlijke kruiden als bieslook, dille, dragon en salie uit eigen tuin.

 

 

Tuinkalender maart: snoeien maar

Pak je snoeischaar en ga deze maand alvast aan de slag met klimrozen, knotwilgen, de klimop en overwinterde kuipplanten. De dorre delen van je vaste planten mogen worden afgeknipt.

 

 

 

Het leuke aan maart is dat je naast de voorjaar in de tuin ook het voorjaar in je huis kunt halen. Bijvoorbeeld door een paar takken van een prunus of een vroege bloesem af te knippen en in een mooie vaas te plaatsen. Daarnaast is deze maand ook perfect om alvast je tuinmeubels een opknapbeurt te geven. Vooral houten tuinmeubelen kunnen soms alvast een schuur- en verfbeurt gebruiken.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.