Taxus Baccata

Iedereen kent de taxus wel. Vaak wordt hij in Nederland door de mensen een conifeer genoemd. De taxus of Venijnboom komt oorspronkelijk uit Europa, Afrika en het zuiden van Azië. In Nederland wordt de taxus vaak gebruikt als een natuurlijke afscheiding van de achter of voortuin. De taxus is een plant die erg oud kan worden, in Rotterdam staat zelfs een taxus uit 1870.

Taxus Baccata
De taxus Baccata plantengroeien extreem langzaam, maar uiteindelijk worden ze  tussen de 12 en de 20 meter hoog. De taxus is voor zowel de mens als de dier een giftige plant. Er komen wel eens sterfgevallen voor bij dieren die per ongeluk wat van de plant binnen krijgen. Vaak gaat het dan om restafval van een geknipte of gesnoeide taxus. Een kleine hoeveelheid van de plant is al voldoende om giftig te zijn voor kleine diersoorten. Hoe groter het dier hoe meer er nodig is om een giftige werking te geven. Dieren zullen vanuit zichzelf de plant niet aanraken dus wanneer dit gebeurt, komt het vaak omdat het ze gevoerd wordt. Wanneer men zaagt in de taxus komt er ook een giftige stof vrij.

De giftige stoffen die zich in een taxus bevinden, hebben niet alleen maar nadelige gevolgen. Een van de stoffen in de taxus wordt bijvoorbeeld gebruikt als middel tegen bepaalde vormen van kanker en is zelfs een van de meest gebruikte medicijnen tegen kanker.

Taxus Baccata in Nederland
Zoals al even verteld werd net, wordt de taxus in Nederland vooral gebruikt als een omheining om een tuin heen, ook wel heg genoemd. De taxus is goed te snoeien wat het makkelijk maakt om de boom bij te houden. Ook is de taxus vaak een goedkopere oplossing dan een schutting is. Die raden maakt het ook een stuk aantrekkelijker om te kiezen voor een taxus. De taxus is ook in allerlei vormen te snoeien. Vaak zie je deze plant dan ook ter decoratie op verschillende plekken staan. Ook is het hout van de taxus uitermate geschikt voor het maken van bogen. In de geschiedenis is de taxus vaak gebruikt als materiaal om bogen van te maken. Het betreffen dan bogen waar pijlen mee afgeschoten worden. Bij de slag om Azincourt zorgde het hout van de taxus zelfs voor een overwinning aan de Engelse kant. Dit kwam omdat hen pijlen veel verder geschoten konden worden door het buigzame hout van de taxus.

Tot slot
De taxus is dus een veelvoorkomende plant die je overal kan tegenkomen. De plant wordt veel gebruikt voor afscheidingen, maar ook om tuinen te decoreren.

 

Bron: www.tuinenmagazine.nl

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.