Zomerweer: planten water geven!

Hoewel er in Nederland jaarlijks gemiddeld 800 liter neerslag per vierkante meter val, kent ons land ook droge periodes. Zeker nu de zomer is begonnen kan het water geven aan planten of het besproeien van de tuin nuttig zijn. Wij geven je een paar handige tips en tricks.

 

 

Planten water geven

 

Schaduw of zon

Heeft je tuin veel schaduwrijke plekken? Dan zal de grond daaronder minder uitdrogen dan in een tuin die vol in de zon staat. Hoge bomen die voor schaduw zorgen hebben ook water nodig.

 

Gieter of sproeier

Planten in een kleine of middelgrote tuin kun je prima water geven met een gieter. Voor grotere tuinen is dit echter een tijdrovend karwei. Dan kan de tuinslang goed van pas komen. Er bestaan sproeiers met een timer die je rustig aan kunt laten staan. Deze zijn ideaal voor bijvoorbeeld het besproeien van je gazon.

 

Sleuven en geulen

Na het planten maak je met je handen een sleuf rondom de plant. Wanneer je hier water in giet, blijft dit dicht bij de wortels van de planten. In een moestuin kun je een lange geul maken waar je je gewassen makkelijk water mee in kan geven. Zo blijven de bladeren droog.

 

 

Planten water geven. Handige tips:

  • Maak van een plastic fles een waterreservoir. Zet deze ondersteboven in bijvoorbeeld een bloempot, met het uiteinde dicht bij de wortels van je planten of bloemen.
  • Gebruik voor het besproeien van je tuin liever regenwater. Dit kun je verzamelen in een regenton. In leidingwater zit namelijk meer kalk wat slecht is voor bepaalde planten.
  • Geef je planten en gazon het liefst in de vroege ochtend water. Vaak is de grond in de ochtend vochtiger van de dauw.
  • Een luchtige bodem houdt meer water vast. Door compost of humus aan de aarde toe te voegen krijg je goed resultaat.
  • Geef niet iedere dag water, maar bijvoorbeeld 1 keer per week. Hierdoor ontwikkelen de wortels zich beter.
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.