Het dak op: groene daken en daktuinen

Groen is nog steeds hip. Zo ook de groene daken en daktuinen. Ze zijn zeker de laatste jaren een opkomend fenomeen in ons Nederlandse landschap. En dan met name in onze grote steden, gebieden met hoogbouw en kantoorgebieden. Toch ontdekken ook steeds meer particulieren de voordelen van groen op hun dak. Maar wat is een groen dak eigenlijk? En een daktuin, hoe ziet dat er uit? Wij zochten het voor je uit en geven een paar praktische en inspirerende voorbeelden.

 

 

 


Wat zijn groene daken?

 

Groene daken zijn platte of schuine daken met begroeiing er op. Die begroeiing kan bestaan uit sedum (vetplantjes), kruiden, mos en/of gras. Ook bepaalde bomen en struiken zijn op een groen dak te gebruiken. Groene daken zijn steeds populairder, vooral in stedelijke gebieden waar weinig tot geen groen te vinden is. Maar een groen dak heeft eigenlijk voor iedereen zo zijn voordelen. Zo is een groen dak duurzaam, goed voor het milieu, het ziet er mooi uit en het vergroot het woongenot. Groene daken verbeteren de luchtkwaliteit doordat het fijnstof opneemt. Daarnaast vermindert het geluidsoverlast.

 

 

 

 

Hoewel de aanschafkosten relatief hoog zijn, krijg je wel een zeer duurzaam dak terug die langer meegaat. Een groen dag zorgt dat de binnentemperatuur in de ruimte onder het dak langer warm blijft in de winter, en ’s zomers lekker koel. Mensen met een groen dak ervaren bovendien een verbetering in het woon- en leefmilieu. Dat dit hard nodig is in stedelijke gebieden is duidelijk. Bang zijn dat je dak het gewicht niet houdt is veelal niet nodig. De meeste daken kunnen het gewicht van een laag planten en onder bedekking goed hebben.

 

Een groen dak plaatsen

 

Groene daken kun je in principe overal plaatsen. Of je nu beschikt over een tuinhuis, een woonboot, een schuur of een compleet dak van een huis. Het kan vrijwel overal. Zelfs een deel van een uitstekende erker is prima groen te maken. Daarbij kun je kiezen voor het leggen of laten leggen van sedum tegels wanneer het gaat om een kleiner oppervlakte.Voor grotere daken zijn er speciale matten. Laat je goed informeren over welk type groen je kiest op het dak. Sommige groene daken hebben meer onderhoud nodig dan de andere. Denk bijvoorbeeld aan het weghalen van onkruid en het bemesten.

 

 

 

 

Om het plaatsen van groene daken te stimuleren verstrekken steeds meer steden subsidies hiervoor. Steden en gemeenten die op dit moment al meedoen zijn: Amsterdam Centrum, Amsterdam West, Amsterdam Nieuw West, Amsterdam Zuid, Utrecht, Den Haag, Rotterdam, Groningen, Nijmegen, Delft, Leeuwarden, Nieuwegein, Apeldoorn, Heemskerk, Tiel en Amsterdam Oost. Informeer bij je eigen gemeente of ze ook groene daken subsidiëren en naar de voorwaarden. 

 

Populariteit van daktuinen 

Iets anders dan een groen dak is een daktuin. Deze is ook aan populariteit aan het winnen, zeker onder mensen die niet over een royale tuin of balkon beschikken.Een daktuin is in principe een tuin die wordt aangelegd op een plat dak. Daktuinen zijn eigenlijk al eeuwen oud. Ze hebben naast een decoratieve functie ook een grote bijdrage aan de architectuur of de klimaat beheersing van een gebouw. Vooral in grote steden waar weinig tuinen zijn, is een daktuin een goed alternatief. Bij een daktuin moet je er wel op letten dat een plat dak maar een bepaalde belasting kan dragen. Kies daarom vooral voor lichtere materialen en planten.

 

 

Denk ook goed na over de bereikbaarheid van de daktuin. Een dakluik of trap zijn belangrijk, net als een veilige en stevige omheining. Daktuinen bieden net als groene daken voordelen als het gaat om natuurlijke isolatie. Een goed aangelegde daktuin zorgt voor minder kou en warmte in huis. Daarnaast gaat een dak ingericht als duiktuin vaak langer mee. Een daktuin geeft extra ruimte aan een woning en heeft een verkoelende werking, met name in steden. 

 

Meer informatie over een daktuin of groen dak?

Wil je meer informatie over de mogelijkheden van een daktuin of groen dak op jouw huis of kantoor? Kijk even op de site van De Dakdokters.

1 Comment
 1. mijnheer/mevrouw,

  Ik ben geintresseerd in een “groen” dak op mijn schuurtje en evt. op mijn garage.
  Nu woon ik pal aan zee en mijn vraag is; kan zoiets ook aan zee gelegd worden of
  zijn er meerdere mogelijkheden wat pantsoorten betreft.
  Wat zijn de kosten; oppervlakte schuurtje 9 vierk.mtr.
  ,, garage 224 ,, ,,

  vriendelijke groet Ton

Leave a Reply

Your email address will not be published.